IoT botnet mreže ponovno prijete Internetu

Godinu nakon pojave trojanca Mirai, koji je iskorištavao ranjive IoT uređaje za izvođenje masivnih DDoS napada koji su ugrozili normalno funkcioniranje pojedinih popularnih internetskih stranica, stručnjaci upozoravaju na pojavu novog malware-a, koji će poslužiti za stvaranje botnet mreže bazirane na ranjivim IoT uređajima.

 

Malware je poznat pod imenom IoT_reaper i otkrili su ga sigurnosni istraživači kineske tvrtke Qihoo 360. Bazira se na iskorištavanju ranjivosti u različitim IoT uređajima. Konkretno, radi se o ranjivostima u routerima tvrtki D-Link, Netgear i Linksys, kamerama tvrtki GoAhead, JAWS i AVTECH te NVR uređajima tvrtke Vacron.

 

Prema stručnjacima IoT_reaper je dosad inficirao oko dva milijuna uređaja, s time da taj malware dnevno inficira 10 tisuća novih uređaja.

 

Osim ovog malwarea, stručnjaci iz CheckPoint Researcha upozoravaju na botnet mrežu IoTroop koja je inficirala uređaje oko milijun različitih organizacija, a bazira se na iskorištavanju bežičnih IP kamera tvrtki GoAhead, D-Link, TP-Link, AVTECH, Linksys, Synology i drugih.

 

Izvor: http://www.bug.hr/