Bitcoin premašio i 6.000 dolara, čineći svog tvorca još mnogo bogatijim

Bitcoin, najpopularnija kriptovaluta, postigla je novi rekord u petak, osiguravajući i dalje ogromnu dobit za 2017. godinu. Iako je još prošlog mjeseca izvršni direktor JPMorgan Chase-a Jamie Dimon nazvao bitcoin običnom “prijevarom”, očigledno ovom izjavom nije uspio uvjeriti mnoge ulagače u kriptovalute, koji su nastavili sa sa svojim transakcijama.

 

Bitcoinova vrijednost je u ovaj petak, prema Coindesk-u, po prvi put premašila 6 tisuća dolara, čime se održava i daljnja masivna kupoprodaja kriptovaluta u 2017. godini. Sjetimo se da se na samom početku ove godine, tj. 1. siječnja ove godine, bitcoin prodavao po cijeni od nešto manjoj od 1000 dolara. Ipak, tijekom godine, vrijednost kriptovalute je bila izuzetno nestabilna i sklona rušenjima.

 

Vjerojatno najveći udio u ovoj ogromnoj dobiti posjeduje Bitncoin-ov samozatajni kreator, po imenu Satoshi Nakamoto. Prema Quartz portalu, Satoshi posjeduje oko 980.000 bitcoina, koji danas vrijede oko 5,9 milijardi dolara i čine Satoshija 247. najbogatijom osobom na svijetu. Satoshi je došao do ovakvog bogatstva vrijednim rudarenjem ove kriptovalute od svojih najranijih dana, stvarajući zalihe koje su godinama ostale netaknute.

 

Ovo bogatstvo Satoshija stavlja na redni broj 247. na Forbes-ovu popisu najbogatijih ljudi na svijetu, točno ispod Wal-Mart-ove nasljednice Ann Walton Kroenke i Samsung-ovog Jay Lee-a, a iznad vlasnika Alibabe.

 

Izvor: http://pcchip.hr